Автоклиматици и тяхната работа

Автоклиматикът е може би най-често пренебрегваният елемент, но безспорна необходимост, когато става въпрос за приятен път. Ето защо обиновено след като температурите минат 30 градуса всички започват все повече да оценяват нуждата от изправен климатик в автомобила и пред серзвизите започват да се извиват опашки.
За да избегнете това, ние решихме да споделим с вас този материал и да Ви подсетим от рано, че не е нужно да чакате последния момент, за да се погрижите за климатика в автомобила си.
Профилактиката за климатика е важна, както грижата за всяка друга част на автомобила. Всеки си мисли, че проблем няма докато той духа студено. Лошото обаче е, че подобна немарливост може да Ви струва скъпо, когато стигнете до сервиз и просто зареждане с фреон се превърне в скъпо струващ ремонт.

Да започнем първо с основните части на климатика на автомобила:

 • Компресор – той движи хладилния агент, който в случая е фреон.
 • Кондензатор – който охлажда компресирания фреон. Той се намира пред водния радиатор.
 • Филтър – осушител/дехидратор – който премахва влагата от фреона и филтрира твърдите прахови частици.
 • Клапан – редуктор – който понижава налягането и регулира дебита на течния фреон, според температурата на изпарителя.
 • Изпарител – чрез него течният фреон се превръща в газ.

Как работи автоклиматикът?

Схема на автоклиматик

Климатикът работи чрез тъй наречения хладилен агент, който има свойството при стайна температура да си сменя агрегатното си състояние, тоест да се превръща от течност в газ и обратно. При превръщането на течността в газ се приема външна енергия, а при обратния процес се отдава. Движението му се осъществява чрез компресор. Той повишава налягането на фреона, при което той се загрява. Така загретият газообразен фреон отива до кондензатора, това е радиаторът пред водния радиатор, където отдава част от своята топлина в околното пространство. Така той се превръща в течност с по-ниска температура. От там минава през осушителя, който премахва влагата от фреона и филтрира част от твърдите частици. След това достига до редуктора на дебит и налягане, който подава течния фреон в радиатора, който охлажда въздуха в купето. Там той се изпарява и охлажда въздуха, който обтича радиатора. След това фреонът се връща в компресора, за да започне нов цикъл. Този процес е непрекъснат – непрекъснато в компресора влиза газообразен фреон, който също непрекъснато се изпомпва като газ. Важно е да се отбележи, че непрекъснато с фреона циркулира и масло. То смазва компресора и го предпазва от механични повреди.
Описаният принцип на действие е общ и може да има някъде някои незначителни промени в зависимост от производителя.

Всяка част от системата е много важна. Ако маслото не е прозрачно, каквото трябва да е, то значи имате нужда от смяна. Ако има проблем с миризми в купето или се чува странен шум, то значи филтърът има нужда от смяна. Ако климатикът не може да охлажда, то значи, че може би нивото на фреона е ниско. Ако осушителят не върши добра работа влагата в системата може да доведе до нейната повреда. И много други подобни малки неща, които трябва да бъдат следени, за да бъде цялата система здрава, точно като при всяка друга част на автомобила.

Как да разберете дали автоклиматикът се нуждае от зареждане с фреон?

 • дали на стъклото на дехидратора се виждат балончета (не на всеки дехидратор има такова стъкло, това зависи от модела на автомобила).
 • дали температурата ,която отдава от въздуховодите е достатъчно ниска.
 • дали се чува звук подобен на съскане или течаща вода от вътрешността на таблото.

Защо е необходимо да се прави профилактика на автоклиматика?

Както всеки уред и климатикът в автомобила се нуждае от профилактика, особено ако от него зависи контролирането на температурата и качеството на въздуха, който дишате в копето. За това е важно да правиле профилактика поне един път в годината, като ако карате автомобила си активно е добре това да се прави по-често. Профилактиката включва почистване на системата от натрупаните мръсотии и прах, които могат да бъдат опасни за здравето и да доведат до алергии. Както и зареждане на системата с фреон, ако това е необходимо.

Как протича диагностиката на климатика на автомобила?

Машина за зареждане на автоклиматициДиагностиката на климатика е изцяло автоматизиран процес. За правилната проверка на системата разчитаме на най-съвременната станция за диагностика на автомобили и камиони. Уредът автоматично контролира процесите по възстановяване, рециклиране и презареждане на масло и фреон, без намесата на оператора. Фреонът, който използваме е безопасният и екологично съобразен фреон, който е подходящ за почти всички модели автоклиматици.
Ако се наложи ремонт в сервиза ни на ул.”проф. Атанас Иширков 2А жк Студентски град в гр. София, могат да бъдат извършени различни ремонтни дейности, като подмяна на дефектирали части, филтри, термовентили, цедки.


Особености при автоклимататика и съвети за правилната му експоатация:

Зареждане на автоклиматик
Когато автомобилът Ви се намира в задръстване и той остава често неподвижен за дълго време, то температурата около него се увеличава в пъти. Така до кондензатора достига по-малко въздух, за да го охлажда, като той не само е малко, но за сметка на това е и топъл. Поради недостатъчно доброто охлаждане на кондензатора, температурата на охладения от климатика въздух може да се повиши, което да ни накара да си помислим, че има някакъв сериозне проблем. Веднага след като автомобилът се задвижи нормално, всичко трябва да се върне в нормалният си ритъм и климатикът да започне да охлажда нормално. Имайте предвид, че освен климатикът, затруднения изпитва и двигателят на автомобила. При големи горещини и дълго чакане в задръстване, е възможно температурата на водата на двигателя да се повиши над нормалните стойности. Тогава е важно да спрете временно климатика, докато двигателят се охлади до нормалната си работна температура, която е някъде около 86-90 градуса.

Как да проверим сами ефективността на климатичната система в автомобила:

Подготовка:

 1. Автомобилът се оставя за един час на сянка, със затворени врати и стъкла като се оставят отворени централните вентилационни отвори.
 2. След един час двигателят се пуска да работи на празен ход за около 5 минути.
 3. Избирате най-студената позиция, която Ви позволява модела на автомобила. Или казано на кратко пускате го на макс.
 4. Премествате обдухвателите така, че въздухът да излиза максимално от централните вентилационни отвори, като те се насочват напред.
 5. Вентилаторът също се включва на максимална скорост.
 6. Важно е да изключите вътрешната циркулация, за да се засмуква само външен въздух.
 7. С термометър проверявате температурата на въздуха от централните вентилационни отвори.
 8. Температурата на въздуха трябва да бъде с температурата на околната среда, +/- 5°C.